24-årige Mutaz Essa Barshim från Qatar är världens just nu främste höjdhoppare och toppade 2014 världsrankingen i en gren där konkurrensen är som kanske allra tuffast. Detta efter att ha vunnit Diamond Race i höjd där han avslutade säsongen med att klara 2.43 – världens näst bästa resultat genom tiderna. Den 30 juli tävlar han på Stockholm BAUHAUS Athletics på Stadion.

Mutaz Essa Barshim är född och uppvuxen i Qatars huvudstad Doha där han bor och sedan några är tränas av polacken Stanislaw Szczyrba som i många år verkade som tränare i Malmö.
Samarbetet har gjort att Mutaz tävlat i Sverige och då inte bara i storstäderna utan även i Kristianstad, Varberg, Växjö, Trelleborg, Vellinge och Helsingborg. I den lilla Liviushallen i Kristianstad är hallrekordet till exempel 2.30.
– Men jag har bara tävlat i Stockholm en gång tidigare och det var på Stadion 2011 då jag blev trea på 2.30. Men då var jag bara 20 år och den 30 juli hoppas jag på ett betydligt bättre resultat, säger Mutaz som är väl medveten om att det 28 år gamla stadionrekordet är 2.42 och tillhör en viss Patrik Sjöberg.

Lillebror är också på gång
Mutaz Essa Barshim kom tidigt i kontakt med friidrotten och fastnade direkt.
– Min pappa var friidrottare och tog ofta med mig och min tre år yngre bror Muamer till tävlingar här i Doha. Jag tyckte höjd var den roligaste grenen så jag blev höjdhoppare och det blev min bror också, säger Mutaz.
Han reser över hela världen och tävlar och nu har även lillebror börjat följa med då och då. Muamers personliga rekord är 2.28 och han har redan gjort några Diamond League-tävlingar och faktiskt också tävlat på Stockholms Stadion. Det var 2013 då han satte det gällande P19-rekordet på DN Galan Youth med 2.11.
Mutaz har arabiska som modersmål men talar mycket bra engelska och är aktiv på sociala medier. När Qatar och Doha sökte friidrotts-VM 2019 var han med vid slutpläderingen i november 2014 och höll ett engagerat tal om vad det skulle betyda för friidrotten i landet. Doha fick VM och när det är dags 2019 kommer Mutaz att vara 28 år och lillebror Muamer 25 – läge för en dubbelseger för värdnationen då?

Världsrekordet i sikte
Mutaz är 192 centimeter lång och väger bara 70 kg vilket gör honom till en av de lättaste höjdhopparna. Han har en fantastiskt mjuk och fin teknik med ett lyft som få. All träning sker i hemstaden Doha.
– Jag försöker alltid förbättra mig i något av alla träningsmoment – styrkeövningar, tekniska detaljer eller ribbpassagen. Allt för att ta ytterligare ett utvecklingssteg. Det gäller verkligen att ha tålamod för att bli en bra höjdhoppare, framgång i friidrott kommer inte över en natt.
Hans personliga rekord är 2.43 och åtta gånger har han klarat 2.40 eller mer. Vid två tillfällen har han testat världsrekordhöjden 2.46 med åtminstone ett bra försök.
– Jag tror på ödet. Jag är övertygad om att jag har kapacitet att slå världsrekordet och hoppa 2.46 men de där 2-3 cm är inte lätta att få till. Jag hoppas kunna slå rekordet en dag man det kan nog krävas två år till av träning, säger Mutaz.

– Det är så mycket som krävs för att bli en bra höjdhoppare – koordination, flyt, timing – allt måste stämma för att få till ett perfekt hopp. Det är en utmaning!

Avslutade med att klara en höjd
I vintras vann Mutaz samtliga fyra tävlingar han ställde upp med 2.41 som bästa resultat. Det var i irländska Athlone där han också gjorde tre försök på inomhusvärldsrekordet 2.44. I Diamond League har han denna sommar vunnit i Shanghai på 2.38 och i Eugene på 2.41 och avslutade båda tävlingarna med något så ovanligt som att inte riva.
– I Shanghai ville jag inte fresta på kroppen med ytterligare maxhopp och i Eugene fick jag krampkänning i vaderna efter 2.41. Det är viktigt att hålla sig skadefri så jag tar så få risker som möjligt, säger Mutaz.
Stockholm BAUHAUS Athletics den 30 juli är sista Diamond League-galan före VM i Peking och då bör formen vara på topp. Kanske får vi då se Patrik Sjöbergs legendariska rekord falla på Stockholms Stadion!

Text: Jonas Hedman

Mutaz Essa Barshims resterande tävlingsprogram 2015
4/7 Paris Diamond League
24/7 London Diamond League
30/7 Stockholm BAUHAUS Athletics
22/8 VM i Beijing
3/9 Diamond League-finalen i Zürich